Met HealthKit legt Apple de basis voor de iWatch en andere wearables

Tijdens de aftrap van het WWDC event gisteravond stelde Apple een heleboel mensen toch ietwat teleur. Geen nieuwe iPhone, geen iWatch, en geen Apple TV. Toch is dat geenszins verwonderlijk, tijdens de jaarlijkse developers conferentie wordt immers zelden gesproken over nieuwe hardware, enkel over software.

Zo was daar vorig jaar ineens die rigoureuze design update van het mobiele operating system, iOS 7. En ook gisteren ging het weer lang over ‘schitterende nieuwe iconen en briljante nieuwe trucjes op je desktop en mobiel’. Teleurstellend? Niet helemaal. Want Apple liet wel degelijk een aantal zaken doorschemeren die hinten naar de komst van nieuwe gadgets.

Sinds gisteren begeeft Apple zich net als veel andere technologiebedrijven op twee totaal nieuwe markten: Home en Health. Met de introductie van de HealthKit API kunnen bestaande gezondheidsproducten en apps zoals Fitbit, Withings of Foodzy straks hun data syncen naar wat Apple ‘je persoonlijke gezondheidsdossier’ noemt. Zo verkeerd alle data die je over jezelf verzameld straks niet langer in losse apps en silos, maar krijg je als gebruiker alle data gebundeld terug te zien in de nieuwe iOS 8 app ‘Health’.

health1

De eerste beelden van de app vertonen de mogelijkheid om in Health onder meer je slaap, voeding, beweging, hartslag, medicijngebruik en testuitslagen te gaan verzamelen. Het is dus de komende maanden aan de developers bij de diverse smartbands en fitnesstrackers om hun data zo snel mogelijk naar deze nieuwe app te laten syncen, voordat de app dit najaar beschikbaar komt voor het grote publiek.

Apple slaat met HealthKit misschien wel de spijker op zijn kop: De grote doorbraak van selftracking blijft al geruime tijd uit omdat er geen gebruiksvriendelijk ecosysteem is waarin alle data samenkomt. Dat is precies wat Apple zijn gebruikers nu wil gaan bieden: Iedereen gebruikt verschillende apps en devices om zijn gezondheid (soms enige tijd, soms langer) te monitoren. Pas wanneer deze data samen komt, krijgt het relevantie.

Met HealthKit heeft Apple bovendien de basis gelegd voor een eigen wearable device dat je gezondheid gaat bijhouden. En of dat nou een iWatch of een Hearable gaat worden: Wanneer het ecosysteem straks staat en de data die je met een dergelijk device dus gelijk betekenis krijgt, heeft Apple misschien wel de beste timing van allemaal gehad.

Overigens waren er nog meer subtiele aanwijzingen dat Apple zich zo rustig aan voorbereid op de introductie van een wearable: Zo kun je in de nieuwe update van iOS8 straks makkelijker gesproken berichten versturen per SMS, mail of iMessage. Extra handig als je straks een iWatch hebt, want daar zit vast geen toetsenbord op..

healthkit