Numrush

Met Kimono knip en plak je je eigen web-app of visualisatie in een handomdraai

Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om met computers en software om te gaan. Waar je vroeger een programmeur moest zijn om überhaupt een computer te kunnen gebruiken kun je nu met Kimono al je eigen web-app, visualisaties en data-analyses maken zonder enige technische kennis.

Kimono laat je “turn websites into structured API’s from your browser in seconds” Dat klinkt wellicht nog wat technisch maar is eigenlijk heel makkelijk. Onderstaande video laat zien waarom:

Het komt er op neer dat Kimono stukjes van websites verzameld en die vervolgens door jou naar wens laat combineren. Zo kun je bijvoorbeeld file informatie, het weer en trein-vertragingen verzamelen om te bekijken of je beter de trein of de auto naar je werk kunt nemen. Als het slecht weer is met veel file is dan is de trein misschien een beter idee maar als de trein vertraging heeft, er weinig file is en de zon schijnt dan kun je wellicht beter met de auto gaan. Hier vind je een aantal voorbeelden van visualisaties en apps die zijn gemaakt met behulp van de Sochi API.

Zonder enige technische of programmeer-ervaring lijkt het misschien een onmogelijke taak want hoe moet je die informatie verzamelen? Dat is waar Kimono om de hoek komt kijken: je activeert de Kimono toolbar in je browser en gaat bijvoorbeeld naar de website van de NS, ANWB en het KNMI. Vervolgens klik je de onderdelen in de website aan die je wilt gebruiken. Met behulp van de Kimono app-bouwer zet je vervolgens in een paar minuten een werkende app in elkaar.

Dan heb je misschien niet meteen de allermooiste app want nog niet alle functies van Kimono zijn actief en een beetje programmeer-ervaring kan geen kwaad. Maar de app doet wel wat je wilt en je hebt hem zelf in elkaar gezet via je browser. Als je wél wat basis programmeer kennis hebt dan kun je Kimono gebruiken om een app te maken die naast functioneel ook nog mooi ontworpen is.

We asked ourselves, if getting access to structured data from around the web is so interesting to us, why wouldn’t it be interesting to everyone else, even people who can’t code?” zegt Ryan Rowe, mede-oprichter van Kimono. “The design of the site and the direct simplicity of the interactions are directed squarely at this broader, technically minded–not necessarily technically skilled–audience.

Het doel was dus om Kimono zo eenvoudig en direct mogelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Vandaar de eenvoudige donkere vormgeving met felle kleuren. Kimono is kortom een technische tool die te gebruiken is door mensen die niet kunnen programmeren maar tegelijkertijd ook bruikbaar voor meer ervaren programmeurs. In de loop van de tijd zullen er meer functies aan Kimono worden toegevoegd.