Met Tag voor iPhone deel je selectief je locatie zodat je vrienden je kunnen vinden

Er zijn inmiddels een hoop locatie-deel-services op de markt maar tot nu toe is er nog geen applicatie die het echt makkelijk maakt om je vrienden te vinden terwijl je op stap bent. Zo heb je aan de ene kant Foursquare waarmee je kunt inchecken op bepaalde locaties en aan de andere kant apps als Find My Friends en Social Radar die continu je locatie delen.

Tag is een nieuwe applicatie voor iOS die hier precies tussen in zou moeten passen. Met Tag kun je actief je locatie delen met je vrienden zonder dat het te publiek of ingrijpend wordt. Hiervoor log je in met Facebook en tag je je vrienden in combinatie met je locatie, een bericht, foto en video. Het idee is dat je bijvoorbeeld in een bar zit en wat vrienden wilt uitnodigen om erbij te komen. Je kunt dan een voorgeselecteerde lijst kiezen of op individuele namen klikken om hen een bericht te sturen waar je bent.

w640-1

Het design van de app is extreem minimalistisch waardoor het even duurt voordat je het begrijpt. Als je inlogt zie je meteen een scherm waar je een locatie en foto kunt delen maar geen instructies over wie deze dan ziet. Volgens mede-oprichter Aneel Ranadive, is het doel van de app om de serie “Hoi, waar ben je?” en “Wat ben je aan het doen” smsjes te vervangen.

Naast vrienden elkaar laten ontmoeten kunnen merken ook gebruik maken van Tag om zo in verbinding te staan met fans op bepaalde events en locaties. Volgens Ranadive: “We think [Tag] is an amazing platform for anyone with a fan base to send content privately just to their fans and let fans reply back just to the person they’re following.

w640

Zoals met alle sociale apps moet Tag eerst de “critical mass” bereiken voordat de app echt waarde zal hebben voor haar gebruikers. Daarom zal Tag in eerste instantie focussen op groepen gebruikers zoals fans van een bepaalde sportclub, deelnemers aan een event of studenten van een school. Volgens Ranadive is Tag uniek omdat:

There’s no other way to, with a few clicks, see what your friends are up to…Tag lowers the barrier to letting you ping your friends. We’ve seen really strong early engagement from first adopters that have gotten on it. It’s our mission now that this can hold consistent by going to market.

Ik vraag me echter af of het simpelweg delen van je locatie in een sms-bericht – of WhatsApp of Telegram of welke chat-app je dan ook gebruikt – niet net zo goed werkt. Via de kaarten-app of chat-app zelf kun je eenvoudig je locatie delen; met zoveel vrienden als je wilt. De vraag is dus of je echt een aparte app nodig hebt om je locatie te delen.