Numrush

Met ZOE blijft je smart home privé

Protonet ZOE

We maken ons huis steeds slimmer met allerlei producten. We hebben slimme thermostaten, camera’s, apparaten die onze stemmen herkennen en reageren op commando’s en nog vele andere devices die ons huis slimmer maken. Hoe zit het echter met de privacy? Veel van deze apparaten nemen namelijk meer op dan je denkt en alles wordt naar de cloud gestuurd. Maar niet met ZOE.

Bij ZOE, een product van Protonet, blijven alle opnames en andere informatie in jouw beheer. In plaats van iets naar de cloud toe te sturen, wordt alles opgeslagen op jouw exemplaar. Alleen jij hebt hier toegang toe. Jullie intieme momenten en klunzige valpartijen blijven dus in je eigen huis.

Daarnaast kun je ZOE zo aanpassen dat ze in je huis past. Het zeshoekige apparaat heeft diverse voorkanten die je met magneten kunt vastmaken. Een andere uitstraling van het apparaat is daarmee zo gepiept. Daarnaast heeft ZOE backlights, die je ook zelf kunt aanpassen.

Slimme assistent

Maar wat doet ZOE nu eigenlijk? Het apparaat is een slimme assistent. Je kunt haar dus vragen stellen over bijvoorbeeld het weer, maar ook de opdracht geven om onder meer de lampen uit te doen. De assistent heeft in totaal 1500 commando’s die ze begrijpt zonder gebruik te maken van het internet. Bovendien leert de assistent van je als je meer tegen haar praat.

Begrijpt ZOE je niet, dan heb je de mogelijkheid om haar verbinding te laten maken met een spraakherkenningssysteem in de cloud. Hier wordt je stemopname heen gestuurd en geanalyseerd, om je het juiste antwoord te bieden. Maar deze optie is optioneel. Je kunt er dus ook voor kiezen om hier geen gebruik van te maken.

Om overal gebruik te kunnen maken van ZOE, kun je zogenaamde ‘voice drops’ installeren in je huis. Deze kleine microfoons plaats je in diverse kamers in je huis, zodat je assistent je overal kan horen.

ZOE is via crowdfunding-platform Indiegogo te bestellen vanaf 149 dollar (133,20 euro) en wordt vanaf december wereldwijd geleverd.