Meteen aan de slag met je goede voornemens met Foodzy 4.0 voor iOS 7

Vandaag verscheen dan eindelijk de langverwachte update van onze app Foodzy: Een dienst waarmee je makkelijk bij kunt houden wat je elke dag allemaal eet en drinkt. In een persoonlijk dashboard zie je vervolgens hoeveel calorieen je vandaag al gegeten hebt, maar bijvoorbeeld ook hoeveel je verbrandt, hoeveel zuivel, groenten en fruit je op hebt. Handig als je in 2014 van plan hebt om grip te krijgen op je gezondheid dus.

De vorige update van de Foodzy app dateerde alweer uit begin 2013, en liet qua usability flink te wensen over. De app was niet native, en daarom: te traag, en het loggen van eten in 3 stappen was te tijdrovend. In de nieuwe release hebben we makkelijke foodlogging daarom wederom centraal gezet: Met 1 swipe naar rechts voeg je een product direct toe aan je dagtotaal. In Nederland zijn meer dan 25,000 producten geregistreerd in Foodzy, dus je kunt er bijna alles vinden. Van banaan tot magere Vifit yoghurt. Als je de precieze hoeveelheid wil aanpassen, kun je gewoon op het product tappen en dat aanpassen.

Alhoewel er de afgelopen jaren veel nieuwe spelers bij zijn gekomen op gebied van foodlogging en fitness (zowel qua apps als hardware), hebben we bij Foodzy altijd 1 doel heel helder voor ogen gehad: De makkelijkste en leukste foodtracking app zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld MyFitnessPal, LoseIt en MyNetDiary die vooral met engelstalige voedseldatabases werken, heeft Foodzy daarom altijd een voedseldatabase per land gehad. Als Nederlandse gebruiker vind je dus alle producten van de Albert Heijn, terwijl een Duitser de app volledig in zijn eigen taal kan gebruiken.

Ook hebben we de porties van een product van begin af aan ‘logisch’ proberen te maken. Een portie pasta is 125 gram, een normaal 1-persoons bord. Yoghurt is 250ml, de inhoud van 1 beker of schaaltje. Tuurlijk zullen er daardoor soms wat precisiefoutjes in je logboek sluipen, maar we hebben liever dat mensen makkelijk en snel hun voeding kunnen bijhouden dan dat ze afhaken omdat het te veel tijd kost. Op één dag eet je al snel tussen de 30 en 50 verschillende producten en ingredienten, dat moet dus snel te loggen zijn!

Om het leuk te houden, heeft Foodzy daarom ook altijd ingezet op een aantrekkelijk design, game elementen en de lol van het samen met je vrienden kunnen doen. Foodzy 4.0 heeft een behoorlijke design update gekregen, waardoor hij weer fris oogt op je iOS 7 device. Daarnaast is de badge unlock – die je krijgt voor bepaalde goede habits – gerestyled en is er een nieuw dashboard waarin je al je persoonijke statistieken kunt monitoren. Gebruikers van Fitbit en Withings kunnen hun devices koppelen aan Foodzy, zodat je gewicht en aantal verbrande calorieen (bijvoorbeeld met sporten of vaak wandelen) ook automatisch in de app worden bijgehouden.

Foodzy-dashboard1

Als klein bedrijf blijft het soms lastig om alle mogelijkheden die we zien met Foodzy direct uit te voeren. We beseffen als geen ander dat de technologische ontwikkelingen op dit moment razend snel gaan en kijken uit naar de dag dat je Foodzy nog veel makkelijker kunt gaan gebruiken via bijvoorbeeld je Google Glass of Samsung Gear smartwatch. Maar tot die tijd blijven wij de basics van ons product perfectioneren, met alle ervaring die de we afgelopen 3 jaar samen met onze fanatieke gebruikers hebben opgedaan.

We geloven dat je gezond gedrag vol kunt houden als een app het leuk en lonend voor je maakt. Dat is en blijft onze missie met Foodzy. In 2014 hebben we daarom alweer een mooie roadmap van updates klaar liggen: Eerst wordt het dashboard van de nieuwe iOS app verder uitgebreid, daarna gaan we met de Android versie van onze app aan de slag. Ook staan er nieuwe gamemechanismen (denk badges, maar ook goal achievements) op stapel, waardoor Foodzy voor de gebruiker nog leuker wordt.

Omdat verreweg het grootste gedeelte van onze gebruikers uit Nederland komt, zullen we langzamerhand ook wat localisatie toe gaan passen, zoals een Nederlandstalige versie van de app. En uiteraard vergeten we de website niet: Op Foodzy.com zullen de komende maanden steeds meer pagina’s een update krijgen, waaronder de dashboard pagina’s.

In tegenstelling tot veel bekende startups uit de Valley is Foodzy geen bedrijf met een paar miljoen aan investeringen op de bank. We werken in een klein team van 4 parttime aan onze dienst, en kunnen daardoor soms maar kleinere stappen maken dan we zouden willen. Toch hebben we wereldwijd inmiddels vele tienduizenden mensen bereikt en in een flink aantal gevallen zelfs levens veranderd. Alleen al op die prestatie zijn we, bijna 3 jaar na de lancering van Foodzy, heel erg trots.

Natuurlijk moet ons businessmodel zich in 2014 wel gaan bewijzen. Dankzij onze Pro gebruikers die €19,95 per jaar betalen voor uitgebreidere statistieken en functionaliteiten, kunnen we Foodzy blijven verbeteren en uitbouwen. Daarom willen we dit aantal leden in 2014 natuurlijk heel graag verder uitbereiden.

Met Foodzy 4.0 voor iOS denken we je in elk geval een erg handig hulpmiddel te bieden om je gezondheid en voedingspatroon dit jaar te gaan monitoren. Je kunt de nieuwe app gratis downloaden en uitproberen via de iTunes app store. Mocht het je bevallen, dan kunnen we een upgrade naar een Foodzy Pro account uiteraard van harte aanbevelen.

Namens het hele Foodzy team: Een fantastisch 2014 en dikke kudos voor al onze fans en gebruikers de afgelopen 3 jaar, in het bijzonder de hardcore users die de afgelopen maanden hebben geholpen bij de ontwikkeling en testing van deze nieuwste release. Jullie zijn top, en we hopen dat deze update recht doet aan al jullie waardevolle input!

Dit artikel verscheen eerder vandaag op Dutchcowboys