5G moet volgend jaar uitgerold worden en onze mobiele internetverbindingen een stuk sneller maken. Toch heeft de technologie niet alleen maar voordelen. Meteorologen stellen namelijk dat de weersvoorspellingen een stuk minder nauwkeurig kunnen worden door de internetverbinding, meldt Wired.
De grootste problemen ontstaan door de 24 GHz-frequentie die bij 5G gebruikt wordt. Volgens Jordan Gerth, een onderzoeksmeteoroloog, geeft waterdamp namelijk een zwak signaal in de atmosfeer op een frequentie van 23,8 GHz. Daardoor kunnen meteorologen niet van frequentie wisselen, en zorgt 5G met zijn 24 GHz-frequentie mogelijk voor problemen.
Het hoofd van de NOAA Neil Jacobs zegt dat verstoringen van draadloze telefoons met 5G de nauwkeurigheid van voorspellingen 30 procent kan verminderen. De NOAA is een Amerikaanse organisatie die zich onder meer richt op de omstandigheden in de atmosfeer.
Volgens Jacobs is dat vergelijkbaar met de kwaliteit van de weersvoorspellingen vier decennia geleden. Mensen die aan de kust in Amerika wonen zouden daarmee bijvoorbeeld twee tot drie dagen minder tijd hebben om zich voor te bereiden op een orkaan. Ook kan het leiden tot verkeerde voorspellingen over waar de storm uiteindelijk precies heen gaat.
Veiligen
De FCC veilt deze maand echter alsnog de 24 GHz-frequenties voor 5G, wat dus voor problemen gaat zorgen. Het hoofd van de FCC wordt nu door senatoren gevraagd om het gebruik van die frequenties tegen te houden, totdat er een oplossing gevonden is.
Daarmee is het probleem echter niet zomaar opgelost. De FCC wil ook 5G-veilingen houden voor frequenties die dichtbij degene zitten waarmee je regen en sneeuw kunt detecteren (36-37 GHz), de temperatuur van de atmosfeer kunt herkennen (50,2 – 50,4 GHz) en wolken en ijs kunt detecteren (80-90 GHz).