Onderzoekers van Microsoft en de University of Washington hebben een volledig geautomatiseerd systeem gemaakt, dat informatie opslaat in DNA. Het systeem kan de data ook automatisch weer terugzetten naar normale gegevens die een computer kan lezen.
Het opslaan van data in DNA is op zich niet nieuw. Maar er was nog niet eerder een volledig geautomatiseerd opslagsysteem voor dit concept. Microsoft heeft die nu dus wel gemaakt. In een test heeft het bedrijf het woord ‘hello’ om weten te zetten in stukken DNA en terug weten te zetten naar digitale data met zijn geautomatiseerde systeem.
Het omzetten van data naar DNA is minder vreemd dan je denkt. Digitale data bestaat namelijk uit binaire code, DNA uit vier letters (A, T, C en G). Via een omrekensysteem kun je die binaire code omzetten naar DNA-taal en weer terug. De DNA kun je vervolgens als vloeistof opslaan.
In het geval van Microsoft duurde het 21 uur om ‘hello’ heen en weer om te zetten, maar onderzoekers hebben al een manier gevonden om dit terug te brengen naar 10 tot 12 uur.
Lang bewaren
Het voordeel van DNA is dat digitale informatie opgeslagen kan worden in een ruimte die veel kleiner is dan de huidige datacentra. Daarmee is het mogelijk een goede oplossing om al die data die we tegenwoordig genereren op te slaan.
Bovendien gaat DNA veel langer mee dan de huidige opslagmethodes die in een paar decennia kapot gaan. DNA kan wel tienduizenden jaren overleven. En aangezien alles wat leeft uit DNA bestaat, blijft het ook voor altijd een relevant stuk van de wereld.
Wil je echter dat dit een commerciële oplossing wordt, dan moet het ontwikkelen van DNA en het proces om de data er weer uit te krijgen nog wel een stuk goedkoper worden.