Microsoft helpt de bouw door plannen in de echte wereld te tonen via de HoloLens

De HoloLens maakt allerlei nieuwe toepassingen van mixed reality mogelijk. Omdat het apparaat virtuele objecten over de echte wereld heen projecteert, kun je bijvoorbeeld een interactieve showroom maken of studenten leren hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. En er is weer een nieuwe toepassing gevonden: het visualiseren van blauwdrukken voor mensen die in de bouw werken. Dit schrijft Microsoft op haar website.

Samen met de University of Cambridge en Trimble is de nieuwe functionaliteit ontwikkeld. Er zijn twee mogelijke toepassingen op dit gebied voor de HoloLens. De eerste, die ze “automated progress monitoring” noemen, is de mogelijkheid om informatie uit het design naar de bouwplaats te brengen. Op die manier kan er gekeken worden of de juiste acties ondernomen zijn en hoe ver ze zijn met het bouwen van een gebouw.

De andere optie is dat inspecteurs foto’s maken van de bouwplaats in hoge resolutie, die data naar kantoor brengen en het over een 3D-model van het project heen plaatsen. Daardoor kun je tests uitvoeren om te zien of er problemen zijn met het ontworpen bouwwerk. Fysieke inspecties zijn dan niet meer nodig, waardoor inspecteurs geen gevaar lopen en bruggen en andere gebouwen open kunnen blijven.

Tool voor iedereen

De HoloLens wordt zo neergezet als een handige, professionele tool voor IT’ers en de NSA, maar dus ook voor meer traditionele banen als de bouw. Natuurlijk kun je er ook spelletjes op spelen als Minecraft, maar dat is duidelijk niet het voornaamste doel van de headset.