Microsoft brengt augmented reality zonder headset naar Windows 10

Augmented reality is ontzettend tof, maar je hebt er vaak wel een headset voor nodig. Een voorbeeld is de Hololens, waar Microsoft aan werkt. Maar bijna niemand heeft nu nog zo’n headset, waardoor er ook bijna niemand met AR-toepassingen mee aan de slag kan. Dat maakt de aankondiging van Microsoft zo interessant: met View Mixed Reality kun je augmented reality-toepassingen gebruiken zonder een headset.

Het enige wat je nodig hebt is een computer met Windows 10 en een simpele RGB-camera, schrijft CNET. Het bedrijf heeft al een demo gegeven, waarbij er een 3D-skelet van een pinguïn werd gemaakt in Paint 3D. Die werd vervolgens over de echte wereld heen geplakt, net zoals je dat ook kunt doen met filters van Snapchat.

Nog niet optimaal

Volgens CNET werkt het systeem nog niet helemaal optimaal. De journalist wilde een foto maken van zichzelf met de pinguïn, maar omdat er geen goede dieptecamera gebruikt wordt, ziet het effect er wat vreemd uit. Maar: het werkt wel. Uiteindelijk moet de feature onderdeel worden van Paint 3D. View Mixed Reality moet deze herfst verschijnen.

Als Microsoft de functionaliteit verder uitbouwt en er meer toepassingen voor komen, zou het het concurrent kunnen worden van Google Tango. Dat is het AR-platform van Google dat werkt op tablets en smartphones.