Microsoft brengt slimme assistent Cortana na uitgebreide beta naar iPhone en Android

Microsoft heeft zijn slimme assistent Cortana, die tegenwoordig een fundamenteel onderdeel vormt van Windows, uitgebracht voor mensen met een iPhone of Android-smartphone. De afgelopen maanden is er al druk getest met kleine groepen betagebruikers en zonder een verdere aankondiging vooraf zijn de apps vandaag gelanceerd.

Voordat je op je telefoon naar de App Store of Play Store moet ik je helaas wel teleurstellen: in eerste instantie is de app alleen beschikbaar in de VS en China. Met een omweg kun je hem dan alsnog downloaden, maar zit je vervolgens wel met een spraakassistent die geen Nederlands praat.

Desondanks gaat het interessant worden om te zien of bijvoorbeeld Amerikaanse iPhone-gebruikers daadwerkelijk Cortana gaan gebruiken in plaats van Siri. Een grote beperking is namelijk dat Cortana voor iPhone/Android slechts een app is en niet is ingebouwd in de fundamenten van het besturingssysteem, terwijl dat eigenlijk best wel een voorwaarde is om echt veel nut te hebben van zo’n slimme assistent.

Cortana heeft grotendeels dezelfde functionaliteiten als Siri en Google Now: locaties opzoeken, afspraken inplannen of het weer opvragen etc. Handige functies, maar niet erg onderscheidend op dit moment.