Microsoft gaat Windows 10-gebruikers beter informeren over verzamelde data

microsoft

Vanaf deze maand gaat Microsoft Windows 10-gebruikers beter informeren over welke gegevens het bedrijf van hen verzamelt. Dat meldt NU.nl. Eerder werd de Windows-ontwikkelaar op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Als je Windows 10 gebruikt, verzamelt en verwerkt Microsoft continu je prestatiegegevens. Het bedrijf vraagt hier niet op een geldige manier toestemming voor. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeerde in oktober 2017 dat dit in strijd is met de Nederlandse wet.

Update

Deze maand maakt het bedrijf met een update een einde aan de overtredingen, stelt AP. De aanpassingen worden in de hele Europese Unie doorgevoerd, zo beloofde de Windows-ontwikkelaar. In mei treden er strengere Europese privacyregels in werking.

Nu krijg je de optie om gegevens beperkt of volledig naar het bedrijf te sturen. Deze optie stond standaard aan, net als de mogelijkheid om de gegevens te verwerken voor persoonlijke advertenties. De instellingen moest je actief wijzigen om te voorkomen dat deze data verzameld werd.