Numrush

Microsoft gaat onderzoek doen naar quantumcomputer in Nederland

Microsoft gaat in Nederland onderzoek doen naar de quantumcomputer, dat meldt NU.nl. Hiervoor werkt het bedrijf samen met de TU Delft; het team zal ook op de campus van de universiteit aan de slag gaan bij het instituut QuTech. Professor Leo Kouwenhoven, de oprichter van QuTech, gaat leiding geven aan het onderzoekslab van Microsoft. Hij combineert dat met zijn werk aan de TU Delft.

Microsoft investeert in dit onderzoek omdat een daadwerkelijk werkende quantumcomputer steeds dichterbij komt. Het punt waarop het van onderzoek naar het daadwerkelijk ontwikkelen van een quantumcomputer gaat, is nu, denkt het bedrijf. Kouwenhoven zegt daarover:

Het is erg spannend. Ik begon hier lang geleden als student aan te werken, en toen hadden we geen idee of het ooit voor iets praktisch gebruikt zou kunnen worden.

Het is niet bekend hoeveel geld er precies in het onderzoek wordt gestoken. QuTech kreeg eerder al 50 miljoen euro van Intel. Ook de overheid investeerde flink in het bedrijf en stopte er vorige jaar 135 miljoen euro in.

Werking

Bij een quantumcomputers draait het allemaal om qubits, dat zijn bits die tegelijkertijd de waarde 0 én 1 kunnen hebben in plaats van enkel de waarde 0 of 1. Daardoor kunnen de computers berekeningen veel sneller uitvoeren dan bestaande computers. Technisch is het echter lastig om controle over qubits te krijgen (en houden). Helemaal als je er heel veel in één computer wil stoppen. Het onderzoek van allerlei universiteiten en bedrijven is tot nu toe daarop gericht: het bouwen van een werkende kwantumcomputer die in de praktijk kan worden gebruikt voor verder onderzoek.

Microsoft focust zich op wat ze noemen een topologische qubit. Die heeft als voordeel dat er minder koeling nodig is (normaal moeten qubits worden gekoeld tot het nulpunt) en ze kunnen beter omgaan met interefentie van buitenaf.

 

Eerder sprak collega Johan met Jim Clarke, directeur van Intel’s Quantum Hardware divisie, over quantumcomputers. In deze speciale aflevering van onze podcast Rush Talk wordt ook dieper ingegaan op hoe het precies werkt.