Microsoft gaat streamingdienst Project xCloud in oktober testen op Android

Project-xCloud-Xbox-Microsoft

Microsoft kondigde bijna een jaar geleden een geheel nieuwe dienst aan: Project xCloud. Dit is een gamestreamingdienst waarmee je spellen niet alleen op je Xbox of PC kunt spelen, maar ook op mobiele apparaten. Nu heeft het bedrijf laten weten de dienst vanaf oktober getest wordt.

Helaas voor ons is de preview alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Daarnaast kun je de dienst vooralsnog alleen op Android gebruiken. Wanneer de dienst onze kant en naar iOS komt, is nog niet duidelijk.

Maar het idee is dus eenvoudig: de dienst zorgt ervoor dat je bekende Xbox-titels ook op andere apparaten kunt spelen. Bij de preview gaat het om vier games: Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct en Sea of Thieves. Die spellen krijg je via een nieuwe Microsoft Game Streaming-app, die in de komende weken beschikbaar wordt. Inloggen in de app kan alleen als je meedoet aan de preview.

Om de spellen te spelen heb je een telefoon of tablet met Android 6.0 of hoger nodig. Daarnaast moet het apparaat Bluetooth 4.0 ondersteunen en moet je een Microsoft-account hebben. Gamen kan met een draadloze Xbox One Wireless Controller.

Andere Project xCloud

Opvallend is dat er nu twee verschillende projecten met de naam xCloud zijn. De eerste is dus degene die in oktober een preview krijgt, en waarmee je games op Android kunt spelen. Die spellen moet je echter wel eerst kopen (al zijn ze tijdens de preview gratis).

Het andere project is een gamestreamingdienst waarmee je Xbox One in een “persoonlijke en gratis xCloud-server” wordt omgezet, zo kondigde Microsoft in juni aan. Dit betekent dat je je gehele Xbox One-bibliotheek naar andere apparaten kunt streamen. Die spellen hoef je dus niet opnieuw te kopen.

Engadget weet te melden dat dit project ook nog altijd doorloopt en op schema is. Volgens dat schema moet ook van deze dienst in oktober een preview komen. Volgens Microsoft gaat dat ook lukken.