Microsoft: HoloLens binnen vijf jaar écht af

Microsoft wil binnen een jaar de eerste versie van de HoloLens op de markt brengen. Juich echter niet te vroeg, want de eerste versie van de augmented reality-bril is gericht op ontwikkelaars. Pas later zal een versie voor consumenten volgen.

Microsoft kiest voor het pad dat eerder werd bewandeld door Google Glass en Oculus. Ook deze producten verschenen in een vroeg stadium al voor ontwikkelaars. In het geval van de Oculus weten we dat de VR-bril op korte termijn op de markt komt, maar daar is wel een lange periode aan vooraf gegaan. Of ook Microsoft zo lang wil wachten met de publieke release van HoloLens is nog niet duidelijk, maar CEO Satya Nadella bevestigde tegenover de BBC wel dat de bril direct geschikt is voor bedrijven. Daarnaast gaan ook de astronauten van NASA met de bril aan de slag.

Nadella liet verder weten dat de HoloLens pas over vijf jaar echt af is. Of we daaruit moeten opmaken dat consumenten nog tot en met 2020 op de bril moeten wachten? Dat lijkt voorbarig, want Nadella schetste niet hoe het ontwikkelplan er precies uit ziet. Hij lijkt ontwikkelaars in ieder geval voldoende tijd te willen geven om interessante toepassingen te ontwikkelen. Microsoft weet namelijk als geen ander hoe lastig het is om producten (lees: telefoons) te verkopen zonder een app-aanbod dat minstens zo compleet is als dat van concurrenten. Nadella lijkt dat nu voor te willen zijn.