Microsoft koopt LinkedIn voor 26 miljard dollar

Microsoft neemt het zakelijke sociale netwerk LinkedIn over. Het betaalt in totaal 26,2 miljard dollar (zo’n 23 miljard euro) voor het bedrijf, dat is zo’n 60 dollar per gebruiker. Nog dit jaar moet de overname volledig worden afgerond.

LinkedIn blijft grotendeels zelfstandig club opereren en houdt ook gewoon zijn naam. Het wordt onderdeel van de afdeling Productivity and Business Processes. Jeff Weiner blijft de CEO van het bedrijf en zal vanuit die functie rapporten aan Microsoft-baas Satya Nadella.

Door de overname wordt LinkedIn onderdeel van het aanbod van zakelijke diensten, waar bijvoorbeeld ook Office 365 onder valt. Satya Nadella hierover:

Het LinkedIn-team heeft een fantastisch bedrijf laten groeien dat draait om de professionals van deze wereld met elkaar te verbinden. Samen kunnen we de groei van LinkedIn versnellen, maar ook die van Microsoft Office 365 en Dynamics waarmee we elke persoon en elk bedrijf op de aarde willen versterken.

Groei

Het zakelijke sociale netwerk heeft inmiddels 433 miljoen gebruikers en groeit nog steeds met 19 procent per jaar. En het is een hele belangrijke bron voor vacatures: het aantal verdubbelde in een jaar tijd. De omzet van LinkedIn was in 2015 3 miljard dollar, maar lijdt nog altijd verlies: 165 miljoen dollar vorig jaar.

Microsoft betaalde voor de overname 196 dollar per aandeel, terwijl bij het sluiten van de beurs vrijdag de aandelen maar 131 dollar waard waren.

Overname LinkedIn door Microsoft