Microsoft lanceert smartwatch en vernieuwd Health-platform

De geruchten bleken waar: vannacht heeft Microsoft een nieuwe smartwatch gelanceerd en direct beschikbaar gemaakt voor verkoop. Aansluitend lanceerde het bedrijf ook een vernieuwde versie van hun HealthVault-initiatief – een tikkeltje inspiratieloos en absoluut een reden tot toekomstige verwarring: Microsoft Health.

De ‘Band’, zoals Microsoft hun eerste wearable heeft genoemd, is absoluut geen half werk. De polsband is voorzien van  10 verschillende sensoren, waaronder een UV-sensor om je blootstelling aan UV te meten en een sensor om je stress te bepalen aan de hand van galvanische huidreacties. De polsband, gemaakt van zacht en rekbaar plastic, heeft de beschikking over tamelijk bescheiden display van 1.4 inch met een resolutie van 320×106 pixels.

microsoft_band_gid

Naast de bekende metingen is de Microsoft Band ook voorzien van smartwatch-functionaliteiten. Zo kun je op het display je e-mail ontvangen, reminders ontvangen, telefoonoproepen zien en sociale netwerken volgen. De smartband heeft ook de mogelijkheid om apps te draaien. Starbucks, MyFitnessPal, Runkeeper en Jawbone zijn de eerste partijen die apps beschikbaar hebben op het polsbandje.

Wat misschien nog wel het meest opvallende is, is het feit dat de smartband niet gebonden is aan Microsoft’s eigen Windows Phone. De polsband werkt ook samen met Android en iOS smartphones. Enig verschil zit hem dan in de virtuele assistent: gebruikers van Windows Phone kunnen via de smartband direct communiceren met Microsoft’s Cortana, maar de microfoon blijft uitgeschakeld voor Siri en Google.

In navolging van Google en Apple lanceert ook Microsoft een eigen centrale gezondheidsapp, Microsoft Health. Ofschoon het feitelijk andersom is, Microsoft experimenteerde al sinds 2006 met HealthVault, maar zag zich dit jaar plots in de hoek gedrukt. Kort na de aankondigingen van Google en Apple kon het bedrijf dus niet achterblijven. Ook Microsoft Health gaat nauw samenwerken met externe hardware. We wisten eerder al te melden dat Fitbit een nauwe integratie met Windows Phone heeft gemaakt, ook Jawbone en Basis zullen zich aansluiten.

De Microsoft Band is direct te koop (in de Verenigde Staten) en heeft een prijskaartje van $199.

microsoft_band_specs