Numrush

Microsoft ontdekt mensen die mogelijk kanker hebben via zoekgedrag

Uit het zoekgedrag van mensen is ongelofelijk veel af te leiden, ook over hun gezondheid. Zo voorspelt Google al jaren hoe griepepidemieën verlopen op basis van waar we met zijn allen op zoeken. Onderzoekers van Microsoft gaan nog een stap verder. Zij hebben onderzoek gedaan naar het opsporen van mensen die mogelijk kanker hebben, op basis van hun zoekgedrag.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in The Journal of Oncology, richt zich op alvleesklierkanker. De wetenschappers zijn met terugwerkende kracht gaan kijken naar het zoekgedrag van patiënten bij wie deze vorm van kanker is vastgesteld. Hieruit kwam naar voren dat ze patronen ontdekten in het zoekgedrag, waarmee het 15 procent van de patiënten kon ontdekken via deze patronen.

Mensen zoeken immers vaak op gezondheidsklachten die ze hebben, die uiteindelijk dus veroorzaakt kunnen worden door kanker. Pas in een veel later stadium gaan ze naar de dokter en wordt de ziekte dan ontdekt. Door via zoekgedrag potentiële kankerpatiënten op te sporen, kunnen ze eventueel eerder worden behandeld en dat zorgt voor een grote overlevingskans.

Uiteraard zijn er de nodige ethische bezwaren aan het toepassen van dergelijke technologie. Als het wordt gebruikt om daadwerkelijk ziektes eerder op te sporen om mensen te genezen is het fantastisch, maar dergelijke informatie is natuurlijk ook interessant voor allerlei andere partijen, bijvoorbeeld verzekeraars.