Microsoft wil van Paint een prachtige ontwerp-app met 3D-functies maken

Paint, het standaard tekenprogramma in Windows zit, heeft een soort cultstatus. Sommige mensen gebruiken het om bewust hele lelijke plaatjes te tekenen. En regelmatig grappen mensen dat afbeeldingen of posters die er niet zo mooi uit zien “in Paint zijn gemaakt”. De functionaliteit van het programma is dan ook zeer beperkt, maar de applicatie heeft één voordeel: hij wordt standaard meegeleverd op iedere computer.

Blijkbaar is er bij Microsoft iemand geweest die dacht: “misschien moet we weer eens wat met Paint gaan doen.” Op internet verschijnen namelijk alpha-versies en een promotievideo van een compleet vernieuwde versie van het tekenprogramma. Dat schrijft The Verge. De mogelijkheden van de applicatie zouden flink worden uitgebreid. Zo zou je volgens de geruchten in lagen kunnen gaan werken (zoals ook mogelijk is in bijvoorbeeld Photoshop) en krijgt Paint een heuze 3D-modus. Wat dat voor mogelijkheden biedt wordt duidelijk in onderstaande video.

De 3D-functionaliteit zou vooral interessant kunnen zijn met het oog op de Hololens. Stel je voor dat je creaties kunt maken die je vervolgens in de wereld om je heen kunt plaatsen of waar je om heen kunt lopen!

Op 26 oktober houdt Microsoft een persevenement. Waarschijnlijk wordt er dan meer bekend gemaakt over de nieuwe versie van Paint, die waarschijnlijk onderdeel wordt van de nieuwe versie van Windows 10. Het evenement zou zich richten op hoe hardware en software kan worden gebruikt voor creatieve toepassingen. Op dit vlak zou Microsoft meer willen gaan concurreren met Apple. De vraag is of een nieuwe versie van Paint daarvoor genoeg is.