Microsoft geeft gebruikers meer inzicht in hun privacy instellingen

Microsoft lanceert een privacydashboard waarbij gebruikers meer controle krijgen over welke informatie er van hen verzameld wordt. Denk aan locatie, zoekgeschiedenis en data binnen verschillende Microsoft-diensten. Windows 10 zou een soort gelijk privacy systeem krijgen, volgens het technologiebedrijf.

Het nieuwe privacysysteem komt in de vorm van een web-based dashboard. Met dit nieuwe dashboard kunnen gebruikers van Microsoft-diensten hun privacyinstellingen aanpassen en verzamelde informatie weer verwijderen. Onder andere voor de persoonlijke assistent Cortana, zoekmachine Bing, de Edge-browser en locatiediensten.

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat gebruikers meer behoefte hebben aan inzicht in hun verzamelde privacygegevens. Door gemakkelijk in te loggen met je Microsoft account op het online dashboard, kun je de instellingen bewerken van onder andere je zoekgeschiedenis, maar ook de gegevens die worden opgeslagen via Microsoft Health en HealthVault.

Windows 10

In de nieuwe versie van Windows 10 moet een vergelijkbaar systeem komen waarbij privacy-instellingen worden versimpeld. Het wordt duidelijker voor gebruikers welke informatie waar wordt verzameld. Dit wordt vormgegeven met een aantal schuifjes waarmee verschillende opties aan- en uitgezet kunnen worden.

Microsoft privacysettings

Wanneer je de keuze maakt om een optie uit te zetten, wordt eronder informatie weergeven wat de impact kan zijn op je Windows gebruik. De veranderingen binnen Windows 10 worden via Windows Insider verspreid voor feedback en daarna zal het via Creators Update beschikbaar zijn voor de gebruiker.