Microsoft lanceert app die beschrijft wat je ziet

Het lastige aan kunstmatige intelligentie is dat het lastig om een concreet beeld te krijgen van wat er mogelijk is met de technologie. Veel toepassingen zijn onzichtbaar, wat aan de ene kant fijn is (je hoeft immers ook niet precies te weten hoe een auto werkt). Tegelijkertijd is het juist nu de technologie zich zo snel ontwikkelt fijn om een beeld te krijgen van de mogelijkheden.

Microsoft heeft de afgelopen jaren geprobeerd te laten zien wat er mogelijk is met kunstmatige intelligentie met allerlei demo’s. Sommige succesvol, andere minder. Eén van de meest indrukwekkende demonstraties tot nu toe, waar je zelf mee aan de slag kunt, is echter de app Seeing AI voor iOS. De app gebruikt allerlei vormen van computer vision om te beschrijven wat de camera van je iPhone ziet.

Je kunt Seeing AI bijvoorbeeld teksten laten voorlezen, waarbij je simpelweg de camera richt op de tekst en hij direct met voorlezen begint. Voor gewone mensen niet zo handig, maar voor blinden en slechtzienden een ideaal hulpmiddel.

Seeing AI Scene

Nog veel indrukwekkender is echter de optie ‘Scene’. Hierbij maak je een foto en omschrijft de app wat hij ziet. Omdat de app Engels is, maar dat op zijn Nederlands probeert uit te spreken klinkt het nergens naar, maar als je dat negeert is het indrukwekkend.

De technologie is vergelijkbaar met het zoeken naar voorwerpen en landschappen in Google Photos, maar dan krijg je een directe omschrijving van wat je ziet. Daar kun je niet zoveel nuttigs mee, maar het is wel ontzettend leuk om mee te spelen en uit te proberen wat de app wel en niet herkent.

Seeing AI

“Seeing AI bewijst hoe AI kan bijdragen aan een inclusievere samenleving”, zegt Microsoft over de app. In mijn ogen gaat het verder dan dat en kan de app een breed publiek inzicht geven in de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie.

Seeing AI is helaas niet verkrijgbaar in de Nederlandse App Store. Heb je een Amerikaanse account dan kun je hem gratis downloaden.