Microsoft test eyetracking in Windows 10 voor mensen met beperkingen

Microsoft is eyetracking aan het testen binnen Windows 10. De functionaliteit is toegevoegd aan de Insider-build van het besturingssysteem, schrijft Microsoft in een blog. Met eyetracking moeten mensen met beperkingen een Windows-pc kunnen bedienen met hun ogen.

De functionaliteit heet Eye Control en werkt in combinatie met hardware van Tobii. Het idee is dat je met je ogen de muiscursor kunt bewegen en kunt typen op een toetsenbord op het scherm. Wil je Eye Control gebruiken, dan heb je hier wel speciale hardware voor nodig. Microsoft zelf raadt de Tobii 4C van 159 aan. Later komt er ook ondersteuning voor andere hardware van de fabrikant.

Eye Control zit momenteel nog als bèta in Windows 10. Later moet de functie beschikbaar worden voor alle Windows-gebruikers met de juiste hardware.

Hackathon

Eyetracking op pc’s is niet nieuw. Tobii biedt de hardware al langer aan voor pc’s die op gamers gericht zijn. Daarnaast hebben sommige monitoren en laptops de hardware, die met camera’s werkt.

Bij Microsoft ontstond de functie als gevolg van de eerste hackathon die het bedrijf organiseerde in 2014. In eerste instantie werd het gebruikt zodat een ALS-patiënt zijn elektrische rolstoel kon bedienen met een Surface-tablet met oogbediening. Het project won de hackathon en Microsoft besloot de ontwikkeling van eyetracking in Windows 10 verder door te zetten.