Microsoft werkt aan smartphone die je stemming kan aanvoelen

Er is natuurlijk niets zo prettig dan lekker in de put zitten en dat dan vervolgens automatisch te laten delen met de buitenwereld door je smartphone. Recent onderzoek van Microsoft brengt die functionaltiteit voor ‘Delers Zonder Grenzen’ tot hun grote geluk een stap dichterbij. Kan ‘ie ook automatisch delen, trouwens.

De nieuwe technologie, genaamd ‘MoodScope’, is een resultaat van hard werken door het team van Microsoft Research in Azië en kwam via dit artikel in Australië voor het eerst aan het licht. In de huidige setup is het systeem in staat om met 66% zekerheid je stemming correct in te schatten.

MoodScope is geen nieuwe hardware die zijn weg zal moeten vinden naar nieuwe modellen smartphones, maar een slimme hybride oplossing tussen bestaande sensoren in de hardware en slimme software. Deze software is op diverse manieren in te stellen, waardoor de accuratesse  af- of toeneemt.

Zo is er een hoge personalisatie mogelijk, waardoor de software gedurende twee maanden als het ware “getraind” moet worden, maar daarna wel met liefst 93% zekerheid de juiste inschatting maakt, terwijl een remix van je persoonlijke data met (geanonimiseerde) data van andere gebruikers een zekerheid van 72% oplevert.

Naast een test op smartphones van Microsoft heeft het team ook al variaties voor iOS en Android gemaakt.

Privacy concerns aside, these moods would enhance social networks by allowing users to share mood states automatically. Users would be able to know better how and when to communicate with others

Hoewel men in het onderzoek vaak verwijst naar de mogelijke beperkingen van het MoodScope-systeem, zien de onderzoekers ook tal van mogelijkheden. Het op maat kunnen bedienen of zelfs bijsturen van een gebruiker die onder druk staat bijvoorbeeld.

Ondanks die beperkingen en de kans op veel tegenwind blijft het team van Microsoft Research positief: “Detecting mood is a vital next step for application context-awareness“, laten zij zich ontvallen.