Microsoft wil je Xbox-games langer houdbaar maken voor toekomstige consoles

Het is een bekend principe onder gamers: wil je een game voor de Xbox One, PlayStation 4 of Wii U draaien? Dan moet je de betreffende console van de juiste generatie in huis hebben. Daar wil Microsoft met de Xbox One een einde aan maken. Door zijn spelcomputer een universeel softwareplatform te geven dat latere consoles ook gaan gebruiken, moeten je huidige games ook blijven werken op alle volgende gameconsoles.

Volgens Xbox-baas Phil Spencer gaan de Xbox en pc’s nauwer met elkaar samenwerken. Beide apparaten draaien al op Windows 10, maar in de toekomst gaan ze allebei ook universele Windows-apps ondersteunen. Dit betekent dat een applicatie of game gemaakt voor Windows ook direct op een Xbox zal werken.

Daarmee wil Microsoft van Windows 10 een platform maken dat ook in latere spelcomputers gebruikt zal worden. Games ontwikkeld voor Windows 10 op Xbox One moeten makkelijker gaan werken op bijvoorbeeld de Xbox Two, waardoor je spellen langer houdbaar blijven. Tot nu toe was dit lastiger, omdat iedere spelcomputergeneratie compleet nieuwe software gebruikte. Spencer stelt het volgende:

We kunnen in principe gaan doen wat op pc al langer mogelijk is. Zo kan ik mijn oude Quake- en Doom-games draaien, maar ook de nieuwste 4K-games draaien op een spelcomputer. (…) Ik hoef niet langer al mijn games te verliezen als ik een nieuwe spelcomputer koop.

Volgens Spencer zal de Xbox meer gaan lijken op pc’s door de universele apps. Iets waar ze op hardwaregebied ook naar willen kijken. Zo stelt de Xbox-baas dat we misschien wel hardware-upgrades voor de Xbox One krijgen binnen deze consolegeneratie. Wellicht reden tot zorg: wij kochten onze spelcomputers juist omdat we ze jarenlang niet hoeven te upgraden om alles te blijven spelen.