Microsoft wil met off-surface image sensing je vinger herkennen voor deze het scherm raakt

Microsoft wil het inloggen met een vingerafdruk nog sneller laten gaan, door je vinger te herkennen voordat deze het scherm raakt. Daar heeft het bedrijf een octrooi op aangevraagd. De aanvraag werd een jaar geleden ingediend, maar is nu gepubliceerd.

De technologie heet off-surface image sensing. Daarmee moet je vinger herkent worden als deze nog enkele millimeters van het scherm verwijderd is. Dit doet het door de lichtstralen die van een object afkomen te analyseren.

Hiermee moet je sneller in kunnen loggen met een vingerafdruk. Volgens het bedrijf kan een apparaat je identiteit namelijk al vaststellen “voordat je vinger contact maakt met het apparaat”. De technologie is echter te gebruiken voor het herkennen van allerlei verschillende objecten. Misschien zien we in de toekomst dus nog wel meer toepassingen.

Geen garantie

Wel moet gezegd worden dat het geen garantie is dat de techniek uiteindelijk ook naar je smartphone komt. Techbedrijven dienen met enige regelmaat patentaanvragen in, maar lang niet alle patenten worden uiteindelijk ook verwezenlijkt.

Diverse bedrijven werken echter al wel aan technieken om vingerafdrukscanners te verbeteren of te verplaatsen. Zo wilde Apple naar verluid een scanner in het scherm van de iPhone X inbouwen. Dit zou echter niet gelukt zijn, waarop besloten werd de scanner helemaal weg te laten.