Microsoft geeft het toe: de Windows Phone is dood

Het moest een goed alternatief voor Android en iOS worden: een smartphone die draait op Windows. Helaas voor Microsoft heeft zijn besturingssysteem nooit goed de concurrentie aan kunnen gaan. Het leek erop dat het bedrijf het platform stilzwijgend al had opgegeven, maar deze week gooide Microsoft officieel de handdoek in de ring.

De symbolische actie is afkomstig van Microsoft-topman Joe Belfiore. Op Twitter liet hij weten dat Windows Phone geen nieuwe functies meer krijgt. Het platform wordt formeel nog wel ondersteund. Gebruikers krijgen echter alleen nog maar bugfixes en beveiligingsupdates. Ook op nieuwe hardware ligt volgens Belfiore ‘geen focus’.

Afgelopen juli stopte Microsoft al met de ondersteuning van Windows Phone 8.1. Het bedrijf adviseerde gebruikers over te stappen naar het meest recente besturingssysteem: Windows 10 Mobile. Microsoft schreef destijds nog dat dit besturingssysteem ‘volledig ondersteund’ zou blijven.

Het is waarschijnlijk dat het gebrek aan steun van app-ontwikkelaars het besturingssysteem uiteindelijk de kop heeft gekost. Voor app-ontwikkelaars is het relatief erg duur om een app te bouwen voor een kleine groep Windows 10 Mobile-gebruikers. Daarmee komt het platform in een vicieuze cirkel: het gebrek aan (genoeg) apps leidt voor gebruikers namelijk niet tot een aantrekkelijk besturingssysteem.

Android en iOS

Microsoft richt zich nu op de andere twee grote besturingssystemen voor smartphones: Android en iOS. Vorige week maakte het bedrijf bekend zijn browser Edge naar Android en iOS te brengen. Ook werkt het bedrijf aan software waarmee een Android-besturingssysteem beter gaat samenwerken met Windows.