Microsoft zet AI in voor OneDrive om door teksten van video’s te zoeken

microsoft

Met de hoeveelheid video’s die tegenwoordig gemaakt wordt, komt het wel eens voor dat je informatie zoekt in een video. Dat is lastig, want zoekfuncties werken daar vaak niet voor. Microsoft gaat daar echter verandering in brengen met kunstmatige intelligentie (AI) voor OneDrive. Dat meldt het bedrijf in een blogbericht.

De AI die voor het systeem gebruikt wordt, is ook al beschikbaar in Microsoft Stream. Kijk je naar een video of luister je naar een audiobestand, dan zie je direct een volledig transcript van wat er gezegd wordt. Daarin kun je dus eenvoudig zoeken, aangezien het om tekst gaat. En zo vind je de informatie die je nodig hebt wel.

Het transcript is ook al beschikbaar als je de video nog niet live hebt gezet, maar er nog aan werkt binnen OneDrive of SharePoint. Zodra de video klaar is, kun je hem uploaden naar Microsoft Stream. En daar verschijnt het transcript – indien gewenst – opnieuw.

Voor foto’s komt eenzelfde soort zoekfunctie. De kunstmatige intelligentie bepaalt waar een foto gemaakt is, herkent objecten en kan tekst herkennen en uit de foto halen. Daardoor zijn ook dit soort beelden goed te doorzoeken.

Relevante bestanden

Microsoft gaat later dit jaar ook relevante bestanden aanraden binnen OneDrive en Office.com. Het systeem zet dan dus vast bestanden voor je neer die je mogelijk wilt gebruiken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van Microsoft Graph. Ook weet het systeem hoe je werkt, met wie je werkt en kent het de activiteit binnen content die met jou gedeeld is.

De kunstmatige intelligentie laat je verder gemakkelijker een nieuw document aanmaken op basis van bestaande content. Dit doe je met de Tap-functie, die content in OneDrive en SharePoint aanraadt om te gebruiken. Om dat te doen, snapt het systeem waar je aan werkt.