Mijlpaal: wetenschappers verzenden data met 1,125 Tbit/s

Dat internetverbindingen steeds sneller worden is zeker, maar in de toekomst gaan we misschien wel met hele grote sprongen vooruit. Wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd om een verbindingssnelheid van 1,125 Tbit per seconde te bereiken – maar liefst 12,5 procent sneller dan voorheen mogelijk was. Dit stelt computers in staat om gigantische hoeveelheden aan data in één keer te transporteren.

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren totdat deze technologie in onze eigen computers, modems en smartphones zal zitten. De wetenschappers maakten gebruik van een zogeheten ‘superchannel’, waarbij vijftien verbindingskanalen tegelijkertijd werden gebruikt. Dat werkt prima bij zo’n wetenschappelijk onderzoek, maar een apparaat heeft fikse hardware nodig om hier gebruik van te maken.

Toch is het onderzoeksreaultaat belangrijk. De test laat namelijk zien hoe een grote hoeveelheid data efficiënt verstuurd kan worden, iets dat kan worden toegepast in toekomstige hardware. Zo keken de onderzoekers bijvoorbeeld hoe superkanalen in nuttige situaties gebruikt kunnen worden.

Het zal overigens nog even duren totdat de onderzochte techniek ook voor ons internet nuttig is. Bij de test werden de ontvanger en verzender rechtstreeks met elkaar verbonden, waardoor er geen tussenkomst was van bijvoorbeeld een router of antennemast.