Numrush

Mijn ervaring met de Nest Thermostaat 3 & Nest Cam

Sinds begin dit jaar ben ik de trotse bezitter van een eigen huis. In dat huis hangt sinds een maandje of twee nu ook een Nest thermostaat, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling gaat: Eindelijk mijn eigen smart home! Hoog tijd voor een samenvatting van mijn ervaringen tot nu toe: Verandert een Nest thermostaat je leven?

Installatie

De installatie van de Nest thermostaat verloopt in ieder geval meer dan soepel. Een gespecialiseerde installateur komt bij je thuis langs om het apparaatje te koppelen aan je CV installatie en het device op te hangen in je woonkamer. Een internetverbinding is niet strikt noodzakelijk bij de installatie (handig als je net verhuisd bent), maar wel handig. Wanneer je nog niet online kunt als het apparaat geplaatst wordt, kun je de installatie zelf heel makkelijk afronden via de Nest app.

Ook de Nest Cam die ons huis moet gaan beveiligen is makkelijk geplaatst: Hij wordt geleverd met een stevige houder die je met twee schroeven aan de muur kunt monteren. De cam zelf is bevestigd op een magnetisch plaatje dat naadloos op deze houder past. Zo kun je hem tussentijds dus makkelijk even verwijderen of bijstellen mocht dat nodig zijn.

We moeten even nadenken over de beste plek voor de Nest Cam: Na de recente berichten dat beveiligingscamera’s in huis zeer makkelijke te hacken zijn door ongenode meekijkers, kiezen we voor een neutrale plek in de hal, waar hij zowel de voor- als achterdeur in de gaten kan houden. Houd er rekening mee dat een plek voor het raam niet handig is: De infrarood camera van de Nest Cam in de nachtstand kan niet omgaan met de reflectie in het glas: Je kunt dus niet je tuin of stoep in de gaten houden.

App

Natuurlijk willen mijn man en ik gelijk allebei toegang tot onze Nest apparatuur via de app en een eigen Nest account. Nadat we de apparaten geïnstalleerd hebben blijkt dat aanvankelijk niet helemaal mogelijk: Je kunt maar één Nest account koppelen aan het apparaat. Gelukkig is dat een probleem dat Nest vorige maand gelijk heeft getackeld: Nu worden namelijk meerdere accounts ondersteund in de app, zodat elk van je gezinsleden een eigen account aan kan maken die te koppelen is met de Nest apparatuur in je huis.

Verder werkt de app redelijk eenvoudig: Je kunt uiteraard de temperatuur hoger of lager zetten en zien hoe warm (of koud) het is. Ook kun je de Nest Cam aan of uit zetten, en direct de live beelden vanuit je huis bekijken. Wanneer er beweging wordt geregistreerd krijg je direct een alert. Dus ook als er ‘s nachts een keer een motje tegen de lamp vliegt. Inclusief bewijsmateriaal in de vorm van een foto. Geinig.

De bediening van de centrale verwarming via de app werkt razendsnel: Als ik het koud vind in huis en de temperatuur wat hoger zet hoor ik het warme water praktisch gelijk door de buizen stromen. Ook geeft de app keurig aan hoe lang het nog duurt voordat de gewenste temperatuur bereikt is. Alhoewel dat vaak niet exact klopt, geeft het toch een aardige indicatie.

Verbeteringen 3e generatie Nest

De nieuwe Nest thermostaat die in het najaar van 2015 geïntroduceerd werd heeft een flinke update gehad. Zo is het display een stuk groter geworden (ruim 40%) en heeft het een flink hogere resolutie van 229 ppi op een scherm van 480×480. Handig omdat je op het apparaat een klok kunt instellen die oplicht elke keer dat je er langs loopt: Zo kun je van een afstandje ook gelijk zien hoe laat het is.

Ook de software is uitgebreid: Het zelflerende mechanisme is verbeterd, en de app is aangevuld met een aantal functionaliteiten voor andere apparaten in huis zoals je verwarming of boiler. Zo kun je bijvoorbeeld een alert krijgen als je oven veel te lang aan staat, zodat je deze alsnog uit kunt schakelen.

Zelflerende thermostaat

Natuurlijk moet de meerwaarde van een Nest thermostaat vooral komen uit het feit dat de software die er achter dit apparaatje schuil gaat ‘zelflerend’ is: Na verloop van tijd zou de Nest jouw gedrag gaan herkennen en zich aanpassen aan je leefomstandigheden zodat je 1) nooit meer op de temperatuur in huis hoeft te letten en 2) energie bespaart.

Dat zelflerende element blijkt in de praktijk nog wel wat tegen te vallen. Dat komt mede door het feit dat wij de thermostaat in onze woonkamer hebben hangen, op een plek waar niet elk uur van de dag iemand langs loopt. In de eerste weken dat we het apparaat hebben is het dus geregeld ineens flink koud in huis, omdat Nest automatisch denkt dat we weg zijn en dus de verwarming uit zet. Opwarmen dan maar weer.

Je zou verwachten dat Nest na verloop van de tijd ons leefritme een beetje in de gaten begint te krijgen: Welke dagen we thuis zijn en welke niet. Maar helaas is dat nog niet het geval: We moeten de verwarming nog steeds regelmatig van ‘auto-away’ afzetten, en daar zit helaas na een aantal weken nog niet echt verbetering in. Vooralsnog gebruiken we dus vooral nog de app om het apparaat handmatig uit en aan te zetten.

Daarnaast is de Nest thermostaat nog niet echt ‘slim’: Je zou bijvoorbeeld verwachten dat Nest weet wat het weer is, en of het dus op een zonnige dag wat lager kan draaien dan op een dag dat het hagelt of regent. Ook zover is het apparaat helaas dus nog niet.

Energiebesparing

Of we met Nest daadwerkelijke energie besparen is voor ons lastig te bepalen, omdat we pas net in deze nieuwe woning wonen. Vergelijkingsmateriaal hebben we dus helaas niet, en daarnaast krijg je pas begin volgend jaar een eindafrekening van je daadwerkelijke verbruik. Erg zuinig lijkt het ons echter niet om de verwarming steeds weer opnieuw aan te moeten zetten.

Aan de andere kant is het een goede ontwikkeling dat Nest de verwarming nu regelmatig lager zet als hij denkt dat we weg zijn: In het verleden vergaten we dat wel eens op het moment dat we de deur uit gingen, dus op de dagen dat we buitenshuis zijn zal het ons zeker wat stookkosten besparen.

Eindoordeel

Eigenlijk is het voor ons nog te vroeg om goed te kunnen beoordelen of de derde generatie Nest thermostaat voor ons het gouden ei is: De software wordt op dit moment nog elke maand geupdate en verbeterd, en ook over de besparing op onze energiekosten kunnen we op dit moment nog niet zoveel zeggen.

Toch zijn we al lang blij met het mooie apparaatje aan onze muur, en de mogelijkheid om zowel de Nest thermostaat als de Nest Cam vanaf onze mobiel te kunnen bedienen. Daarnaast zijn de koppelingen met andere systemen legio: Zo konden we de Nest cam bijvoorbeeld heel makkelijk koppelen aan onze alarmsysteem, waardoor het echt meerwaarde krijgt.

Natuurlijk moet je als gebruiker ook stil staan bij het privacy vraagstuk: Realiseer je dat je een apparaat in huis hangt dat gemaakt wordt door Google (de eigenaar van Nest) en dat je instemt met het delen van al je gegevens. Dat betekent dat Google weet waar je woont, en wanneer je wel of niet thuis bent. Misschien vertrouw je Google wel met die gegevens, maar natuurlijk kan ook de server van Google ooit gehacked worden. Goed om wel even bij stil te staan dus. En de Nest cam in elk geval niet in je badkamer te hangen als je daar geen ongenode virtuele gasten wilt hebben.

Al met al ben ik erg blij met mijn Nest thermostaat en Nest Cam. Het gemak je verwarming via een app te kunnen bedienen voelt als een luxe: Helemaal wanneer je in de winter thuis komt van vakantie en het huis vast even van tevoren kunt opwarmen. Ook fijn is het om met de Nest Cam even in je woning te kunnen spieken als je er zelf niet bent. Verder verwacht ik dat de software updates van Nest er in de toekomst voor gaan zorgen dat mijn thermostaat in de toekomst nog veel slimmer gaat worden. En als dat zich uiteindelijk ook nog vertaalt naar een lagere energierekening, ben ik helemaal blij.