Militaire piloten starten test met geavanceerde nachtzichthelm

Militaire piloten kunnen straks vaarwel zeggen tegen hun nachtzichtbrillen. BAE Systems heeft namelijk een high-tech display ontworpen dat ervoor zorgt dat informatie direct in het gezichtsveld wordt geprojecteerd. Het gaat hier om de Striker II helm. Volgens het bedrijf is het de meest geavanceerde helm die tot nu toe is gemaakt.

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.21.45

De helm zorgt er niet alleen voor dat piloten over een helder zicht beschikken, maar past zich ook aan wanneer het ’s morgens nog niet helemaal licht is of zelfs als het pikdonker is. De helm wordt in het Engelse Lancashire getest door de Militaire Luchtvaart en wordt logischerwijs vooral gebruikt tijdens missies die ’s nachts plaats vinden. Volgens testpiloot Peter Kosogorin beschikt de helm over een hoge resolutie nachtzicht-camera, die de informatie vertaalt naar heldere beelden, die vervolgens binnen komen op het display. Kosogorin laat weten dat het een ideaal alternatief zou zijn voor de huidige nachtzichtbrillen. Deze huidige brillen zijn niet alleen erg zwaar, maar zorgen er ook voor dat de G-krachten toenemen op het hoofd en de nek van de piloot. Hierdoor kan de piloot minder goed bewegen in de cockpit.

Schermafbeelding 2015-09-15 om 14.21.59

Als de Striker II helm alle tests goed doorstaat, hoopt BAE Systems een volledig geïntegreerde nachtzicht-helm te produceren. De helm beschikt dan ook over een tracking-systeem, dat de precieze positie van het hoofd van de piloot kan bepalen. Dit systeem staat continu in verbinding met het computersysteem van het vliegtuig, zodat de informatie kan worden doorgegeven zonder enige vertraging.