Militaire satelliet gelanceerd door SpaceX lijkt te zijn gecrasht

SpaceX stuurde afgelopen zondag een Amerikaanse militaire satelliet de ruimte in met een Falcon 9. Maar het lijkt er op dat het apparaat in de zee terecht is gekomen na diverse storingen in het laatste stadium van het opstijgen, meldt Bloomberg.

Volgens het Amerikaanse Strategic Command, dat ruim 23.000 door mensen gemaakte objecten in de ruimte monitort, zijn er geen nieuwe satellieten waargenomen na de lancering zondag. Het lijkt er dus op dat het apparaat niet rond de aarde vliegt. Volgens ingewijden is er iets fout gegaan met de tweede boosterafdeling van de Falcon 9.

Kwijt

Volgens een ingewijde is de satelliet in de oceaan gevallen, maar een ander zegt dat het apparaat zelfs kwijt is. Een woordvoerder van SpaceX zegt niet te reageren op vragen over dit soort missies. “Maar zoals het er nu uit ziet werkte de Falcon 9 naar behoren.” Het is ook nog mogelijk dat de satelliet zich niet goed kon afscheiden. Dat betekent dat de fout niet bij het lanceringssysteem ligt.

Vanuit het Amerikaanse leger en het ministerie van Defensie hoeven we in ieder geval geen antwoord te verwachten. Daar wordt gezegd dat ze niet reageren op geheime missies, of de vragen worden doorverwezen naar SpaceX.