Miljoenenboete voor Uber in Colorado wegens slechte screening chauffeurs

Uber heeft in de Amerikaanse staat Colorado een miljoenenboete gekregen. Het bedrijf moet 8,9 miljoen dollar (7,6 miljoen euro) betalen, omdat het zijn chauffeurs onvoldoende controleerde voordat ze aan het werk gingen. Dat heeft een lokale toezichthouder aangekondigd.

Uber moet 2.500 dollar per dag per chauffeur die onterecht in een auto van de taxidienst reed betalen. In total werkten er 57 mensen die in het verleden voor misdrijven of ernstige verkeersovertredingen als rijden onder invloed zijn veroordeeld. Daarnaast hadden sommige chauffeurs geen geldig rijbewijs. Volgens de waakhond was een chauffeur zelfs een recidivist die in het verleden uit de gevangenis is ontsnapt.

Toezichthouder PUC stelt dat de taxidienst wel de juiste informatie over de betreffende chauffeurs had. Toch mochten ze voor het bedrijf aan de slag. Daardoor zouden passagiers ernstig in gevaar zijn gebracht. Overigens werd er ook onderzoek naar concurrent Lyft gedaan, maar dar werden geen overtredingen aangetroffen.

Procesfout

Uber zelf stelt dat er een ‘procesfout’ is aangetroffen, waardoor de chauffeurs niet van de weg werden gehouden. “Deze fout betrof een klein aantal chauffeurs en we hebben onmiddellijk ingegrepen”, aldus een woordvoerder tegenover de Denver Post.

De dienst zegt PUC “proactief te hebben ge├»nformeerd”, maar de waakhond stelt dat dat niet het geval is. De toezichthouder moest “dagelijks dreigen met civiele straffen” voor Uber de documenten wilde overhandigen.