Mind over Mechanics: bestuur een robot met je hersenen


Indrukwekkend onderzoek met een misschien nog wel indrukwekkender eindresultaat. Een groep studenten aan de Universiteit van Minnesota heeft een drone gebouwd die aangestuurd kan worden via hersengolven. Mind bullets for real!

Het is een verbazingwekkende demonstratie die de 3 studenten en hun professor geven in bovenstaande video. Middels een speciale muts, voorzien van diverse sensoren, wordt hersenactiviteit omgezet naar commando’s voor een extern apparaat, in dit geval een vliegende drone. Het team stuurt het apparaatje van links naar rechts en laat het zelfs opstijgen en weer neerkomen.

Uiteindelijk doel van het onderzoek is om mensen die de mogelijkheid tot spreken en mobiliteit zijn kwijtgeraakt weer in staat te stellen kunstmatige ledematen te besturen of rolstoelen te controleren. De grootste winst is dat de oplossing geen extra implantaten of operaties behoeft, maar middels een EEG-mutsje kan worden ingezet.

Het team publiceerde hun werk intussen ook al in het Journal Of Neural Engineering, lees daar meer over het imposante werk.