Minder dan tien procent van de Gmail-gebruikers heeft tweestapsverificatie ingeschakeld

Minder dan tien procent van alle Gmail-gebruikers heeft tweestapsverificatie ingeschakeld. Dat heeft Google bekendgemaakt op een conferentie in Californië, schrijft The Register. Het exacte percentage Google-accounts dat wel tweestapsverificatie gebruikt, maakte het bedrijf niet bekend.

Met tweestapsverificatie krijg je alleen toegang tot een account met iets dat je weet (zoals een pincode of een wachtwoord) en iets dat je in je bezit hebt (zoals een smartphone). Door de functie in te schakelen, is een account een stuk beter beveiligd tegen hackers. Alleen een wachtwoord is immers niet genoeg om toegang tot jouw account te krijgen.

Tweestapsverificatie maakt een account een stuk veiliger, maar het kost ook meer moeite om in te loggen. Gebruikers moeten immers ook hun tweede verificatiemiddel bij de hand houden om toegang tot hun eigen account te krijgen. Dit ongemak is precies de reden dat Google de extra beveiliging niet verplicht.

Het bedrijf is bang dat mensen de dienst vaarwel zeggen als Google tweestapsverificatie verplicht, zegt softwareontwikkelaar Grzegorz Milka van Google tegen The Register.

Tweestapsverficiatie inschakelen bij Google

Om tweestapsverificatie voor je Google-account in te schakelen, log je in bij Google en ga je naar deze pagina.

  1. Klik op ‘Aan de slag’ en voer je wachtwoord nogmaals in.
  2. Kies onder ‘Inloggen en beveiliging’ de optie ‘Authenticatie in twee stappen’
  3. Op deze pagina kun je tweestapsverificatie inschakelen.

Een eenvoudige manier om tweestapsverificatie in te stellen, is de app Google Authenticator (iOS en Android). Door tweestapsverificatie via deze app in te stellen, verbind je jouw smartphone aan je Google-account. Elke 30 seconden genereert de app een zescijferige code, die je in moet voeren als je bij jouw account wil inloggen.

Voor het gebruiksgemak kun je bepaalde apparaten, zoals jouw laptop, vervolgens uitsluiten van tweestapsverficiatie. Dat betekent dat je de code niet hoeft te gebruiken als je op dat apparaat inlogt, maar wel op andere apparaten. Het betekent echter wel dat jouw account opnieuw vatbaar is als iemand anders dit apparaat in zijn bezit krijgt.