Ruim een jaar geleden schreven we al een keer over hoe Minecraft wordt gebruikt om kinderen scheikunde te leren. Dat initiatief van Britse wetenschappers blijkt niet het enige, want ook onderzoekers van de Universiteit van Texas zijn met dit idee aan de slag gegaan. Ze ontwikkelden de Minecraft-uitbreiding Polycraft World en hebben getest of het er voor zorgt dat scholieren ook daadwerkelijk beter worden in scheikunde.
De onderzoekers publiceerden over Polycraft World in Nature. Ze leggen uit dat ze zichzelf als doel hadden gesteld om een educatief spel te ontwikkelen dat niet voelde als werk en waarmee kinderen zouden leren, zonder dat ze daadwerkelijk een opdracht kregen om iets te leren.
Ze bouwden de Minecraft-uitbreiding en lieten een groep van 26 scholieren ermee spelen. Daarbij kregen ze dus geen opdracht om iets te leren, ze moesten enkel doorspelen tot een bepaald punt in het spel. Vervolgens kregen ze na een aantal weken een scheikundetoets en wat bleek? Ze bleken inderdaad scheikundige dingen te kunnen die ze niet hadden geleerd in de les, maar die wel aan bod kwamen in Minecraft.
Nu is een test met 26 scholieren niet genoeg om wetenschappelijk bewijs te zijn dat het werkt, maar het is wel een goed teken.
Hoe werkt Polycraft World?
Wat je moet doen in Polycraft World? Je moet materialen combineren om items te genereren, waarbij echte chemische processen aan bod komen. “Als je de juist stoffen (in de juiste verhoudingen) combineert, dan krijg nieuwe materialen, zoals bijvoorbeeld Kevlar”, leggen de onderzoekers uit in Nature.
Wil je zelf met Polycraft World aan de slag? Dat kan! Je kunt de uitbreiding gratis downloaden en installeren. Verder instructies staan op een speciale wiki. Daar vind je ook precies welke processen er allemaal mogelijk zijn.