Minister Plasterk en Nationale Politie winnen Big Brother Awards

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is door het publiek verkozen tot de grootste privacyschender van het jaar. Hij ontving vanavond de Big Brother Award voor zijn wetsvoorstel voor een afluisterwet die veel privacybezwaren met zich meebrengt. Met 57 procent van de stemmen versloeg hij Achmea (de verzekeraar die mensen korting wil geven in ruil voor het afstaan van data) en Microsoft (vanwege privacyschendingen in Windows 10).

Naast de publieksprijs was er ook een expertprijs, waarvan de winnaar is bepaald door privacy-experts met allerlei achtergronden. De Nationale Politie krijgt die prijs voor de plannen die zij hebben voor ‘predictive policing‘, waarbij algoritmes misdaadrisico’s in kaart brengen. Volgens de experts moet daarvoor niet alleen heel veel data worden verzameld, maar is het ook nog eens zo dat afwijkend gedrag grote gevolgen kan hebben.

Bits of Freedom, de privacy-organisatie die de Big Brother Awards al sinds 2002 uitreikt heeft dit jaar ook weer een positieve privacyprijs uitgereikt. Die prijs wordt alleen uitgedeeld als er ook iemand is die hem verdiend. Dit jaar gaat die prijs, die de Felipe Rodriguez Award is genoemd, naar Max Schrems. Deze 28-jarige Oostenrijker heeft met een aantal privacyrechtszaken gevoerd, waaronder de zaak die dit najaar een einde maakte aan het Safe Harbor-verdrag.