Minister Schultz wil in de eerste helft van 2016 regels voor zelfrijdende auto’s versoepelen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft na haar bezoek aan Californië besloten zich in te gaan zetten om de Europese regels rondom zelfrijdende auto’s te versoepelen. Haar doel is onder meer om de Europese landen beter samen te laten werken en het Verdrag van Wenen aan te passen. In dat verdrag uit 1968 staat dat automobilisten altijd hun handen aan het stuur moeten hebben.

Deze regels houden volgens veel Amerikaanse bedrijven die zich bezighouden met zelfrijdende auto’s, zoals Google en Tesla, de ontwikkeling van de technologie tegen. De minister heeft in de gesprekken met de bedrijven aangegeven zich -waar ze dat kan- in te willen zetten om de ontwikkeling van de zelfrijdende auto alle ruimte te geven.

Schultz denkt dat zelfrijdende auto’s een enorme impact kunnen hebben op duurzaam vervoer, verkeerveiligheid en betere doorstroming van het verkeer. Daarnaast kan de ontwikkeling een positief effect hebben op de mobiliteit van bepaalde bevolkingsgroepen.

De gesprekken die Minister Schultz voerde met diverse autobedrijven in Californië waren voornamelijk bedoeld om te horen wat er nodig is om zelfrijdende auto’s internationaal te introduceren. In 2016 worden de voorstellen gepresenteerd in de zogenaamde Europese transportraad.

Tesla gaf aan de samenwerking met de RDW (Dienst Wegverkeer) erg te waarderen. De RDW is onder andere verantwoordelijk voor de keuring van Tesla-modellen die in Nederland verkocht worden. Onlangs was de overheidsinstantie ook verantwoordelijk voor de keuring van de software update voor de Tesla Model S, deze liet de auto gedeeltelijk zelfstandig rijden.