Minister Schultz van Haegen: ‘Flevoland is de beste locatie voor een Hyperloop-testbaan’

De meest geschikte locatie voor een testtraject van een Hyperloop ligt in Flevoland. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur tegenover de Tweede Kamer gezegd, meldt NU.nl. Ze baseert zich op een rapport dat onder meer door TNO werd opgesteld.

In het rapport wordt het economische en maatschappelijke nut en haalbaarheid van een testbaan en van een volledige Hyperloop-verbinding onderzocht. Ook werd er gekeken naar de meest geschikte locatie voor een testtraject.

Als testtraject wordt de Vogelweg tussen Almere en Lelystad voor voorgesteld. Dat traject heeft een lengte van maximaal vijf kilometer. Kijken we naar de eerste commerciële route, dan wordt een verbinding tussen Schiphol en Lelystad Airport aangeraden. Die route is 57 kilometer lang.

Hyperloop One

De Hyperloop wordt ontwikkeld door onder meer het Amerikaanse Hyperloop One en het Nederlandse Hardt. In de toekomst moet het vervoersmiddel reizigers en goederen met een snelheid tot 1200 kilometer per uur door een vacuümbuis vervoeren. De techniek zit momenteel nog in de testfase.

Minister Schultz stelt dat er met beide bedrijven wordt gekeken wat er “nodig is om een testtraject in Nederland te realiseren”. De beslissing voor het bouwen van zo’n baan moet volgens haar wel door het nieuwe kabinet genomen worden.