Ministerie van Defensie VS ontwikkelt zelfrijdende voertuigen

Niet Uber, Waymo of Tesla, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie is mogelijk de eerste met zelfrijdende voertuigen. Het ministerie is deze namelijk aan het ontwikkelen om in te zetten in bijvoorbeeld conflictgebieden. Dat heeft de onderminister van Defensie, Michael Griffin, gezegd, meldt Bloomberg.

Volgens Griffin vallen er veel doden in conflictzones vanwege het bezorgen van voedsel en brandstof. “Je zit in een erg kwetsbare positie als je dat soort activiteiten uitvoert. Als dat door een geautomatiseerd voertuig zonder bemanning gedaan kan worden met een relatief simpel AI-algoritme, waarbij ik me geen zorgen hoef te maken over voetgangers en verkeersborden, waarom zou ik dat dan niet doen?”

Griffin stelt dan ook dat het Pentagon werkt aan dit soort auto’s. Sterker nog: “We hebben eerder zelfrijdende voertuigen op het slagveld dan dat we ze op straat hebben.” Het Pentagon zou met dezelfde technieken als autofabrikanten aan de zelfrijdende voertuigen.

Het Pentagon moet volgens Griffin dan ook “absoluut profiteren” van wat automakers al met zelfrijdende voertuigen doen. Het is echter niet duidelijk of er al contact is gelegd met autofabrikanten over de militaire toepassingen van hun technieken.

Regulering

Hoewel je in een conflictzone niet te maken hebt met verkeersborden en voetgangers, zijn er wel andere regels waar het Pentagon zich aan moet houden. Volgens onderzoeker Karlyn Stanley van denktank RAND moet het Pentagon zich onder meer bezig houden met de regulering van de voertuigen op het gebied van veiligheid, privacy, aansprakelijkheid en cyberveiligheid.

Dit heeft er met name mee te maken dat de voertuigen vooral buiten Amerika ingezet zullen worden. En daar gelden andere wetten.