MIT-onderzoekers printen voorwerpen die later vorm en kleur kunnen veranderen

Hoe tof zou het zijn als je iets maakt met een 3D-printer en het later van vorm kan veranderen? Wetenschappers van MIT hebben precies dat mogelijk gemaakt.. Hun techniek staat het namelijk toe dat je het object kunt laten groeien of krimpen, de kleur kunt veranderen en zelfs de gehele vorm kunt veranderen.

“Het idee is dat je een materiaal kunt afdrukken en dat vervolgens met licht kunt veranderen in iets anders of het verder kunt laten groeien”, vertelt Jeremiah Johnson, Associate Professor in chemie bij MIT. De techniek heet living polymerization en het maakt “materialen waarbij je de groei kunt stoppen en later weer kunt opstarten”. Het voordeel daarvan is dat je veel complexere objecten kunt maken met 3D-printen.

Werking

Met de techniek worden polymeren (de basis van kunststof) gebruikt die zogenaamde chemische groepen bevatten, die werken als een “opgevouwen accordeon”. Schijn je er licht op, dan rekt het polyemeer zich uit en verandert het dus. Warm je het materiaal op of koel je het af, dan groeit en krimpt het. Je kunt zelfs twee objecten aan elkaar vastmaken met niets meer dan UV-licht.

Waar de techniek precies voor gebruikt gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het leidt waarschijnlijk tot een aantal interessante onderzoeken naar praktische toepassingen.