Numrush

MIT kijkt door de muren met nieuwe technologie zonder een camera te gebruiken

Even door de muren kijken of het goed gaat met je bejaarde moeder, zou soms erg prettig zijn. Een nieuwe technologie van MIT maakt dit mogelijk. Met behulp van radiogolven kan heel precies bepaald worden wat er gebeurd aan de andere kant van de muur.

Hiervoor hoeft de persoon die gevolgd wordt zelf geen enkele technologie bij zich te dragen. De bewegingen worden namelijk gevolgd met behulp van radiogolven. Een zender verstuurd radiogolven en verschillende ontvangers vangen de teruggekaatste signalen weer op. Afhankelijk van hoe lang het duurt voordat een signaal ontvanger wordt, kan bepaald worden waar iemand zich bevindt.

Deze radiogolven zijn in staat om alleen menselijke bewegingen te volgen. Het algoritme wat gebruikt wordt om de positie van iemand te bepalen, kan namelijk meubels of andere objecten die in de weg staan grotendeels negeren. Helemaal precies is het helemaal nooit, maar deze WiTrack is tot 97 procent nauwkeurig met een maximale afwijking van 13 cm op x-y as en 21 cm op de z-as. Dat is heel nauwkeurig voor een tracker.

Deze technologie kan gebruikt worden om bijvoorbeeld apparatuur in een andere kamer uit te schakelen, om games interactiever te maken of bijvoorbeeld om te weten wanneer iemand valt en niet meer op kan staan.

De WiTrack is een onderzoeksproject en is dan ook nog lang niet klaar voor commercieel gebruik. De wetenschappers van MIT geven echter aan dat dit geen heel moeilijke of heel dure technologie is. Wie weet speel je dus binnenkort de laatste shootergame door in je huis rond te rennen!