MIT leert kunstmatige intelligentie vechten in Super Smash Bros.

Hoe tof veel spellen ook zijn, bij de meeste varianten hoef je weinig meer te doen dan goed leren springen en raak leren schieten. Leuk, maar niet erg ingewikkeld. MIT vond dit blijkbaar ook, want zij hebben een kunstmatige intelligentie voor Super Smash Bros. gemaakt die zelfs voor de meest ervaren spelers nog best moeilijk kan zijn, zo schrijven ze in een rapport.

Mocht je even kwijt zijn wat Super Smash Bros. ook alweer is: in dit spel van Nintendo kun je vechten met en tegen karakters uit diverse franchises van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een gevecht tussen Mario en Link of tussen Peach en Kirby.

Het neurale netwerk van dit systeem is zo getraind dat het vecht op basis van de coördinaten van objecten in het spel. Daarnaast krijgt het prikkels om te spelen op een manier waarbij het moet kunnen winnen. Het resultaat hiervan? Een tegenstander die voor een groot deel zelf heeft leren vechten en goed genoeg is om te winnen van de honderd beste spelers wereldwijd.

Volgens hoofdonderzoeker Vlad Firoui is de kunstmatige intelligentie erg berekenend en af en toe expres roekeloos. Tegenover TechCrunch vertelt hij dat het soms weigert om aan te vallen, totdat het zeker weet dat hij je kan raken. Aan de andere kant springt je tegenstander ook zomaar van het scherm af als hij een kans ziet om snel te winnen, ook al zitten er meerdere risico’s aan. Bovendien is het een computer, en die heeft snellere reflexen dan wij hebben.

Paniek

Helemaal perfect is het systeem echter niet. Je kunt het bijvoorbeeld in paniek laten raken door in een hoekje te gaan zitten en het weet niet hoe het met projectielen om moet gaan. We gaan dit systeem dan ook niet terugzien in de echte Super Smash Bros. Maar het laat wel zien hoe kunstmatige intelligentie kan leren omgaan met nieuwe omgevingen.

Daarnaast is het misschien wel een kleine waarschuwing, want wat als de spellen in de toekomst wel moeilijker worden dankzij deze systemen? Dan hebben wij er een leuke uitdaging bij!