Dit kinetische scherm kan objecten manipuleren en verplaatsen

De Tangible Media Group van MIT heeft een scherm/bord ontwikkeld dat objecten kan verplaatsen en manipuleren op basis van honderden kleine pinnetjes. Doordat alle pinnen los van elkaar bewegen kan het bord allerlei objecten bewegen, waaronder blokken stapelen.

Het project lijkt in eerste instantie niet erg revolutionair: robots die objecten manipuleren houden de economie draaiend. Maar doordat het bord gebruikmaakt van de Microsoft Kinect-camera, een 3D-diepte camera, ziet het bord precies waar de objecten zich bevinden en hoe deze reageren op de verschillende pinnen. Op deze manier hoeft niet alles voorgeprogrammeerd te zijn: het bord kan zelf bepalen hoe bepaalde taken voltooid moeten worden.

Kinetisch scherm

De techniek in de huidige staat lijkt nog niet heel praktisch in te zetten, wel kan ik me voorstellen dat deze manier van objectmanipulatie terug te vinden gaat zijn in industriële sector, waar één bord als deze waarschijnlijk voor meerdere doeleindes ingezet kan worden.

Anderzijds kun je het zien als een voorloper van de microbots, een concept uit de Disney-film Big Hero 6. Deze microbots werken met elkaar en kunnen daardoor elke vorm aannemen.