MIT ontwikkelt chip voor kunstmatige intelligentie in smartphone

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft een chip gepresenteerd waarmee algoritmes van kunstmatige intelligentie op een smartphone kunnen worden uitgevoerd. Dat meldt de universiteit op zijn website. Met deze chip zouden smartphones taken gebaseerd op kunstmatige intelligentie, zoals gezichts- en spraakherkenning, zelf kunnen uitvoeren.

Door de compactheid van de chip hoeven taken waar een hoge grafische rekenkracht voor nodig is namelijk niet doorgestuurd te worden naar computers die dat beter aankunnen. Het algoritme draait dan namelijk op de chip die in het apparaat zelf zit.

Dat is ook handig voor toepassingen van het Internet of Things, want hiermee kunnen slimme apparaten sneller beslissingen nemen, omdat ze de data lokaal kunnen verwerken. Sterker nog: doordat het apparat de data niet eerst via het internet moet versturen en weer ontvangen, kan het apparaat in sommige situaties alsnog data verwerken en een handeling uitvoeren als het helemaal niet is verbonden met het internet.