MIT werkt aan stof die soldaten laat communiceren via hun kleding

Wie nog even moest wennen aan de integratie van fysieke metingen via de stof van je kleding naar aanleiding van recente concepten van Adidas of de toekomstvisie van Under Armour, mag zich schrap zetten voor de volgende innovatie waar MIT hard aan sleutelt op het moment: “functional fiber” ofwel microscopische koperleidingen die communicatie mogelijk maken.

Ik ben intussen de tel kwijt van het aantal divisies en onderzoeksafdelingen dat MIT heeft, maar deze nieuwe innovatie komt van het Institute for Soldier Nanotechnologies (ISN).  Daar is men al jaren bezig met het steeds kleiner maken van de kleine koperleidingen die communicatie mogelijk maken zodat deze in kleding voor soldaten kan worden verwerkt.

Bij ISN zien ze een scala aan mogelijkheden die de kleine koperdraadjes nu al bieden. Zo is er intussen al een prototype dat via de stof in staat is om aan iemand met een shirt “van hetzelfde team” een signaal te sturen dat je bij elkaar hoort. Vooral goed te gebruiken in een gevechtssituatie waarin rook of mist voor herkenningsproblemen kunnen zorgen.

Daarnaast is het nu al mogelijk om (stem)geluid te versturen via de stof en kunnen de kleinen draadjes ook je warmte meten. Bijzonder handig in het geval van een verwonding of andere nare situatie: “Your uniform would transit that information. You wouldn’t be talking, it would transmit information: who you are, what time you went down, where the wounds are, what is the estimated severity of the wound, et cetera. The idea with these fibers is that eventually, we’d like to enable full-body sensing for the soldier.” alsdus ISN directeur John Joannopoulos.

Uiteindelijk wil ISN met deze toepassing van wearables een brug slaan tussen fysieke afstand en onmisbare communicatie. Dus mocht je binnenkort een soldaat ergens in zijn shirt zien mompelen, dan is versterking niet ver weg!

(afbeelding via Wired)