Numrush

MIT-wetenschappers willen AI gebruiken om belastingontduikers op te sporen

Ondanks dat AI-systemen (kunstmatige intelligentie) nog niet zo verfijnd zijn als iedereen zou willen, stellen wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology voor om AI in te zetten om belastingontduikers op het spoor te komen. Samen met de technologische non-profit organisatie Mitre zijn de wetenschappers van plan om grote bedrijven aan te pakken.

De Amerikaanse belastingdienst, de IRS, heeft het er maar moeilijk mee: complexe constructies zorgen ervoor dat het een tijdrovend proces is om bedrijven op te sporen die belasting ontduiken. Vaak duurt het jaren voordat de belastingdienst kwaadwillende bedrijven op het spoor is en tegen die tijd hebben ze vaak een nieuwe complexe constructie bedacht.

Het idee is dat de IRS met het algoritme zich beter kan wapenen tegen bedrijven die belasting ontduiken, zodat de overheid van de Verenigde Staten niet elk jaar tientallen miljarden dollars misloopt aan belasting. Jacob Rosen, één van de onderzoekers, schreef mee aan een paper over de mogelijkheid om AI in deze situaties te gebruiken:

We zien de belastingwetten als een rekenmachine. Er zijn een hoop bijzonder slimme mensen die fragmenten uit de belastingwetten opnieuw proberen te combineren in complexe transacties, die niet zo zijn bedoeld in het wetboek.

De AI gaat niet allerlei data verzamelen en vergelijken, dat doet de IRS nu al om bepaalde patronen op het spoor te komen. De kunstmatige intelligentie focust zich op de belastingwetten: hij kijkt naar de individuele elementen en schat in of deze te gebruiken zijn om belasting te ontduiken.

Dit zogenaamde ‘rule mining’ werkt omdat het algoritme hetzelfde doel heeft als de bedrijven: minder belasting betalen door nepverliezen en aftrekkingen opgeven die zonder de nepbedrijf niet zouden bestaan.