Mitsubishi’s spiegelloze autocamera kan verkeer van een afstand zien

Mitsubishi eX Concept

De spiegelloze auto is in aankomst. In 2015 gaven de Verenigde Naties toestemming aan autofabrikanten om spiegels te vervangen met camera’s en schermen. En nu zegt Mitsubishi dat het de beste camera voor op een auto heeft gemaakt. De camera kant objecten van 100 meter afstand detecteren.

Voor de technologie wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. Aan de hand daarvan krijgen bestuurders waarschuwingen voor aankomende obstakels. Naar verwachting moet het systeem helpen bij het voorkomen van ongelukken, zeker als je van baan wisselt.

Het systeem heeft verder een visual-cognition-modus, dat het menselijke kijkgedrag nabootst. Daardoor moet de camera op het juiste onderwerp focussen, ongeacht de situatie. Verder kan het systeem onderscheid maken tussen verschillende soorten objecten, bijvoorbeeld auto’s, voetgangers en motoren.

Eerste auto’s

Naar verwachting worden de eerste auto’s zonder spiegel volgend jaar in Japan gelanceerd. Fabrikanten zeggen dat camera’s een breder blikveld geven, zonder dode hoek. Daardoor zou dit veiliger zijn.