MIVD sloeg in april Russische hack-aanval tegen OPCW af

datalek, Cybercrime, hack, cyberaanval, dark web

De MIVD, de Nederlandse militaire inlichtingendienst, heeft een hack-aanval van de Russische geheime dienst op de OPCW voorkomen. De OPCW is een organisatie in Den Haag tegen de verspreiding van chemische wapens. De aanval werd op 13 april afgeslagen. Dat maakte de MIVD vandaag bekend tijdens een persconferentie, meldt de NOS.

Volgens de MIVD probeerden de Russen het wifi-netwerk van de OPCW te kraken. De organisatie deed op het moment van de aanval onderzoek naar de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergei Skripal in het Britse Salsbury, en de aanval op de Syrische stad Doema.

MH17

Vier Russische officieren werden aangehouden wegens de aanval en het land uitgezet. Zij reisden op 10 april naar Nederland met een diplomatiek paspoort. Bij de uitzetting mochten ze hun spullen niet meenemen. Volgens de MIVD zat er bij die spullen apparatuur om mee te hacken, waaronder een laptop. Die laptop legde verbinding met diverse landen, onder meer Maleisië.

Mogelijk probeerden de aanvallers inzicht te krijgen in het internationale onderzoek naar de ramp met MH17. De laptop werd volgens onderzoek gebruikt voor een aanval op het kantoor van de Maleisische openbaar aanklager en op de politie in het land.

Ono Eichelsheim, directeur van de MIVD, stelt dat de geheime dienst van Rusland hier actief is, omdat hier veel internationale organisaties zijn gevestigd. Minister Bijleveld van Defensie heeft laten weten dat de Russische ambassadeur is ontboden. Hem is verteld dat Rusland met de operaties moet stoppen.