Mobiele hersentrainer Lumosity moet boete van 2 miljoen dollar betalen

Lumosity

Werken hersentrainers nou wel of niet? Als je het aan de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) vraagt, dan kan niemand dit garanderen. Dat is dan ook de reden dat de smartphone-app Lumosity een boete van maar liefst 2 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) moet betalen. Lumosity beweerde dat de app je beter liet presteren op school en op werk.

Daarmee maakte Lumosity een belofte die niet door feitelijk onderzoek kan worden onderbouwd. Dat is misleiding, aldus Jessica Rich van de FTC:

Lumosity speelde in op de angsten van consumenten over cognitieve aftakeling bij het ouder worden. Daarbij suggereerden de makers dat hun game geheugenverlies, dementie en zelfs Alzheimer kon bestrijden.

Daarmee neemt de FTC maatregelen in een markt waar nog maar weinig in wordt gereguleerd. App-winkels staan vol met dit soort breinspelletjes, waarvan de exacte werking nooit helemaal duidelijk is. Nintendo had met Brain Training op de DS zelfs jarenlang een hit in handen.

Betekent dit dat deze spellen niet meer zijn toegestaan? Niet per se. De FTC heeft namelijk op basis van een reclamecampagne gehandeld, waarin Lumosity beweerde dat hun game helpt om “alles uit je leven te halen”. Dat mocht niet, maar over dit soort spellen zegt de FTC formeel niks. Vermoedelijk zijn dit soort breintrainers dus geen probleem, als de makers maar ingetogen zijn over de effectiviteit.