Modulaire Project Ara smartphone van Google volgend jaar te koop

Al een aantal jaar wordt er door startups en grotere techbedrijven gewerkt aan modulaire smartphones. Door de verschillende onderdelen van een toestel uit losse bouwblokjes te laten bestaan, kun je makkelijker een bepaald onderdeel upgraden of vervangen indien gewenst. Maak je veel foto’s en wil je een extreem goede camera? Dan klik je de beste cameramodule die er op dat moment te krijgen is op het toestel.

Google’s innovatietak ATAP is al een tijdje bezig met Project Ara, maar voorlopig enkel nog als intern onderzoeksproject. Daar komt verandering in: dit najaar kunnen ontwikkelaars een Ara-toestel in handen krijgen. En Google hoopt dan ook vooral op hardware-ontwikkelaars die daadwerkelijk modules willen gaan ontwikkelen voor het toestel, want het moet een open systeem worden.

Het uiteindelijk ontwerp voor de eerste Ara-smartphone bestaat uit een soort basisframe waar de basistechnologie (processor, geheugen, antennes, scherm en accu) inzitten en 6 slots waar modules ingeklikt kunnen worden. Deze modules zijn universeel: elke module kan in elk slot worden geplaatst, al kunnen er ook modules zijn die meerdere slots tegelijkertijd gebruiken. Je kunt ze aansluiten en weer verwijderen terwijl de telefoon aanstaat en meteen gebruiken. Daarnaast zijn er mogelijkheden om modules te ontwikkelen die beveiligd zijn met een wachtwoord.

LG

De aanpak van Google is veelbelovender dan die van LG. Dat bedrijf bracht dit voorjaar de LG G5 op de markt met één slot, waarin ook de accu zit verwerkt. Hierdoor zijn de mogelijkheden zeer beperkt (je kunt kiezen voor of een grotere accu of betere speakers) en je kunt de modules niet verwisselen terwijl het toestel aanstaat.

De mogelijkheden van de modules voor Google’s Project Ara zijn in theorie eindeloos, maar worden natuurlijk wel beperkt door de grootte en het stroomverbruik. Maar betere speakers, camera’s of sensoren (denk aan een thermometer of een fitnesstracker) behoren tot de mogelijkheden. Nadat ontwikkelaars aan de slag zijn gegaan met het toestel en de modules moet het toestel volgende jaar op de markt komen.

Mocht je meer willen weten over het verhaal achter Project Ara, dan raad ik je dit artikel van Wired aan; zij spraken de makers.