Modulaire smartphone Project Ara uitgesteld tot 2016

Het team achter Project Ara heef zojuist bekend gemaakt dat we langer moeten wachten op de modulaire smartphone van het bedrijf. Het was de bedoeling dat de eerste tests nog dit jaar zouden beginnen, maar dat lijkt niet te lukken.

Project Ara schreef op Twitter namelijk dat het tijdens de ontwikkeling tegen een aantal onverwachte struikelblokken is aangelopen. Het is bijvoorbeeld nog zo goed als onmogelijk om te voorspellen in hoeveel verschillende configuraties de smartphone gebruikt kan worden. Dat zouden er namelijk ontzettend veel meer zijn dan het team in eerste instantie had verwacht. Nu horen we je denken: het is toch ook de bedoeling dat je een modulaire smartphone naar wens kunt aanpassen? Dat klopt, maar het maakt het voor de hardware-ontwikkelaars wel een stuk lastiger om de telefoon stabiel te laten werken.

Project Ara-eigenaar Google wil verder benadrukken dat het project alles behalve dood is en slechts wat meer tijd nodig heeft om de smartphone klaar te maken voor de eerste grootschalige tests. Daar zullen we helaas nog tot en met 2016 op moeten wachten, al moet je zelfs dan waarschijnlijk beschikken over een Amerikaans paspoort. Het is namelijk de bedoeling dat de eerste testmodellen worden uitgedeeld in de Verenigde Staten.

We zijn erg benieuwd hoe de Project Ara-telefoon zal worden ontvangen, want het idee erachter is meer dan goed. Als je naar de smartphones van de afgelopen jaren kijkt, dan zijn de onderlinge verschillen miniem, terwijl de ontwikkelingen ook al een tijdje niet meer zo stormachtig zijn als voorheen. De modulaire smartphone maakt het bijvoorbeeld mogelijk om zonder problemen een nieuwe camera (of opslag, geheugen: wat je maar wilt) aan je toestel toe te voegen, zonder dat je meteen honderden euro’s moet betalen voor een compleet nieuwe telefoon.